lördag 11 augusti 2018

Recension "Att ta ett liv"

Att ta ett liv
Författare: Stefan Lisinski
Bokförlag: Mondial
Ålder (vad jag tycker): Från ca 15 år
Antal sidor: 229 sidor
ISBN: 9789188671011
Finns hos: Adlibris / Bokus
Goodreads-betyg: 3.52
Första meningen i boken: Alla vill höra vad han har att säga.

Baksidestext
En aprilkväll 2004 sker ett brutalt rånmord på en enslig gård i den lilla byn Kalamark i Norrbotten. Polisens misstankar riktas snabbt mot 41-årige Kaj Linna, en försäljare som tidigare gjort affär med offren. Efter att Kaj Linna gripits på flykt i Wales döms han mot sitt nekande till livstids fängelse. 

Ett drygt år efter domen får kriminalreportern Stefan Lisinski genom ett tips upp ögonen för fallet. Ju fler stenar han lyfter på, desto märkligare verkar det hela. Stämmer det verkligen att Kaj Linna har begått mordet? Och om han är oskyldig, hur ska man då kunna bevisa det?
Att ta ett liv är ett svindlande reportage i bästa true crime-anda. En berättelse om undermåligt polisarbete, fartblinda åklagare och hur en journalists envisa arbete bidrog till att en oskyldig man friades efter 13 år bakom galler. 
I och med Kaj Linnas frikännande väcks också den verkligt brännande frågan: Vem är den riktige mördaren?

Vad tycker jag?
Jag tycker boken är intressant och spännande. Jag hade aldrig hört talas om Kaj Linna och Kalamarksmordet men det är verkligen hemskt det som hände och att en man som vittnar inte talar sanning och att rätten tror på en enda man som de tror talar sanning kan fälla en person. Jag tycker den blir lite tjatig ibland men det är för att det är många personer som gör samma sak, till exempel med hålet i ladugården. Det blev ganska tråkigt men den är fortfarande väldigt intressant eftersom jag aldrig hört talas om detta innan. Jag tror boken är viktig för att det inte ska hända igen och för att visa att man inte ska tro på en enda person. Det kan vara i kompiskretsen och ett rykte sprids. Då måste man vara källkritisk och prata med flera personer. Det tycker jag boken visar väldigt väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar